Actualitat

Les 17es excavacions arqueològiques al Castell de Sant Iscle se centren en tres zones diferenciades i permeten fer nous descobriments

Un petit tram del mur que delimitava la capella del gran fossat defensiu, un tram de la muralla del segle XIII enderrocat o la delimitació de les restes de la muralla nord més antiga (s XII) han estat algunes de les descobertes de la campanya d’enguany.

L’equip arqueològic encarregat de les excavacions al Castell de Sant Iscle ja ha fet una valoració final de les tasques realitzades al llarg de 4 setmanes el passat mes d’agost. 

Els treballs d’aquest any s’han centrat en tres zones del castell i han aportat novetats arqueològiques interessants:

Per una banda s’ha excavat la zona entre la façana sud i el fossat, tot ampliant els sectors excavats a les darreres campanyes. Concretament s’ha treballat a l’espai que s’estenia a davant de la capella de Sant Iscle i de l’ampliació del castell cap a l’oest que es va efectuar al segle XIV. Aquestes tasques han permès, entre d’altres coses, localitzar un petit tram del mur que delimitava aquest espai i el separava del gran fossat defensiu que encercla tot el castell.

D’altra banda s’ha excavat també dins de les estances de la mateixa ampliació del segle XIV, on l’equip arqueològic ha documentat un llarg tram de la muralla que protegia l’accés al castell al segle XIII, i que fou en part enderrocat i en part soterrat al segle següent per les construccions d’aquesta mateixa ampliació.

També s’ha treballat en el sector exterior de la muralla nord, on s’han acabat de descobrir i delimitar completament les restes de la muralla nord més antiga, del segle XII, que foren descobertes en la campanya de l’any 2020.

La direcció tècnica i científica va a càrrec de l’arqueòleg Joan Llinàs i Pol, d’Atri Cultura i Patrimoni SLU, i pel que fa a la part del lleure, els monitors del Grup d’Esplai Vidrerenc són els encarregats de gestionar l’equip de voluntaris.

El castell de Sant Iscle

El castell de Sant Iscle, que formava part del Vescomtat de Cabrera, es va construir al segle XII i estigué en funcionament fins a principis del segle XVI. Les excavacions arqueològiques s’hi vénen efectuant anualment des de l’any 2005 mitjançant diversos torns de camps de treball adscrits a la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, patrocinats per l’Ajuntament de Vidreres i gestionats pel Grup d’Esplai Vidrerenc i COCAT.

El grup d’esplai vidrerenc

El Grup d’Esplai Vidrerenc és una entitat amb quasi trenta anys d’història que promou un creixement integral dels infants i joves a través del lleure educatiu. Entre altres activitats, l’esplai organitza els Camps de Treball al Castell de Sant Iscle, dotant a les campanyes arqueològiques d’un cos de voluntariat que fa possible l’excavació al castell. Enguany hi ha hagut dos camps de voluntaris amb una disminució de les places a causa de les restriccions COVID, un primer torn amb 12 voluntaris catalans de 15 a 17 anys i un segon torn amb 12 voluntaris internacionals, en aquest cas, majors d’edat, vinguts des de Polònia, França, Itàlia, Bèlgica, Holanda i Catalunya. A part de les excavacions, l’esplai organitza pels voluntaris nombroses sortides, dinàmiques, activitats i experiències amb l’objectiu de cohesionar el grup, propiciar un espai de creixement personal i facilitar la descoberta de l’entorn local i nacional.

Els camps de treball són finançats per l’Ajuntament de Vidreres i la Generalitat de Catalunya. Gràcies a la coordinació i l’estructura existent en l’àmbit català a través de la Coordinadora d’Organitzadors de Camps de Treball Internacionals de Catalunya (COCAT) -que al mateix temps forma part a nivell Europeu d‘Alliance of European Voluntary Service Organisations (ALLIANCE) i en l’àmbit internacional del Coordinating Comittee for International Voluntary Service (CCIVS)- es fa possible la coordinació amb entitats internacionals per facilitar la posada en contacte entre els voluntaris de diversos països i el Grup d’Esplai Vidrerenc. 

Per l’alcalde, Jordi Camps: “per a nosaltres és important que s’efectuïn cada any aquestes excavacions, ens sentim afortunats del llegat històrico-patrimonial que tenim al municipi i volem saber-ne més. Les investigacions són clau per descobrir la història i saber d’on venim”. Amb tot ha afegit que “els camps de treball que s’efectuen cada any coordinats pel Grup d’Esplai Vidrerenc omplen el paratge de jovent, amb ganes de treballar i bon ambient, essent, sense dubte una peça clau per avançar en la descoberta del castell”.

Continguts relacionats

Back to top button