Edificis històricsMunicipi

Capella de Sant Iscle i Santa Victòria

Sant Iscle i santa Victòria són els patrons de Vidreres.

Es troba situada en el mateix castell. Sant Iscle i santa Victòria són els patrons de Vidreres. Consta que tots dos sants eren germans naturals de Còrdova. Sota la persecució de Dioclecià, prefecte de Còrdova, van patir martiri en aquella ciutat. La tradició ens ha deixat que les relíquies de Sant Iscle o dels dos màrtirs, no queda clar, foren portades de Còrdova l’any 1010 i dipositades a la capella del Castell de Vidreres.

El 1263 el vescomte de Cabrera, Guerau VI, va donar aquestes relíquies al monestir de Sant Salvador de Breda. Però a la capella del castell van quedar part de relíquies col·locades en una arqueta de pedra treballada, segons consta en la visita pastoral que realitzà el 1339 el bisbe de Girona.

Per tenir cura de la capella, els vescomtes de Cabrera van fundar el benefici sota invocació dels dos sants i un beneficiat tenia cura del temple. El 1436 la capella estava enrunada i s’autoritzà el seu trasllat a l’església parroquial. Però la capella del castell es reedificà i fou beneïda el 1583.

A la capella del castell s’hi anava en processó per la festivitat dels dos sants fins el segle XIX, quan s’enrunà definitivament. El 1936 durant la Guerra Civil es va perdre el reliquiari de plata de l’església parroquial de Vidreres que contenia relíquies dels sants. Avui de la capella, en queda una part de l’absis semicircular i part dels murs. La planta de l’edifici era rectangular.

Continguts relacionats

Mira també
Close
Back to top button