Actualitat

Vidreres s’agermana amb el municipi andorrà de La Massana

La connexió amb la comunitat andorrana és un factor clau per a aconseguir el reconeixement de la Unesco pel patrimoni cultural immaterial dels plats tradicionals, com el ranxo, el caldo o les sopes històriques.

El passat 17 de gener, es va celebrar l’acte d’agermanament entre Vidreres i la Parròquia de la Massana d’Andorra, amb motiu de la celebració de Sant Antoni el patró de la parròquia La Massana. El principal objectiu d’aquest agermanament és aconseguir el reconeixement de la Unesco pel patrimoni cultural immaterial del Ranxo i l’Escudella, a més de la resta de sopes històriques de Catalunya. 

Es va materialitzar amb una escultura commemorativa de l’agermanament i, juntament amb la Massana, es crearan sinergies entre les dues poblacions. L’escultura pretén rendir homenatge als ranxers i escudellaires de les dues poblacions. Es tracta d’una obra d’art de gran mida, realitzada en ferro corten i plom, amb una alçada d’uns dos metres, on un home i una dona estan preparant un ranxo o escudella.

Vidreres i La Massana també comparteixen els copatrons de Sant Iscle i Santa Victòria, en celebren la festivitat el 17 de novembre. A banda tenen també un cens de població similar i organitzen fires dedicades a les flors -la Fira de les Flors Andoflora o la Festa de les Flors en el cas de Vidreres-, també celebren el Ranxo a Vidreres i l’escudella a la Massana. 

L’alcalde de Vidreres, Jordi Camps, ha afirmat que “Vidreres i La Massana s’uneixen per compartir valors i promoure les tradicions. A través d’aquesta aliança, es pot establir una connexió constant per a compartir punt de vista i organitzar esdeveniments que enriqueixin tant culturalment com socialment ambdues poblacions”. S’espera que aquesta aliança doni un impuls a la tradició d’escudellaires i ranxers per tal que en el futur aquesta tradició pugui ser reconeguda com a patrimoni immaterial per la UNESCO. 

Continguts relacionats

Back to top button