Actualitat

Vidreres s’acomiada dels contenidors amb una festa

El dia 1 de març entra en funcionament el nou sistema Porta a Porta i si bé encara s’estan repartint kits de reciclatge, els contenidors ja es comencen a enretirar. 

Dissabte, 25 de febrer de 2023

Aquesta tarda al teatre per raons meteorològiques, s’ha celebrat una festa del contenidor per tal de fer un comiat als contenidors que hi ha repartits pel poble. 

El proper 1 de març els veïns i veïnes del nucli de Vidreres trauran els seus residus a la porta de casa, entrant en funcionament un nou sistema de recollida. Es tracta de la primera fase que es desenvoluparà en tres fases diferenciades que es faran efectives els propers mesos.

La festa del contenidor ha començat a les 16 h amb la benvinguda de l’alcalde, Jordi Camps, i del regidor de medi ambient, Enric Gual. L’acte ha continuat amb una acció lúdico artística que ha consistit en una performance amb contenidors i uns murals de reciclatge a càrrec del Centre Obert i l’activitat d’arts plàstiques.   

A continuació s’ha ofert un espectacle infantil amb el mi nom de “Jo també reciclo”, de Fèlix Brunet. 

En tot moment hi ha hagut instal·lada una carpa per resoldre dubtes i repartir informació. 

També hi ha hagut un berenar popular. 

Els contenidors del nucli de Vidreres es començaran a enretirar el mateix dia que començarà el nou servei, es a dir el 1 de Març.

Per tal de resoldre dubtes s’han realitzat diverses sessions informatives i també s’ha lliurat informació en el moment de recollida dels kits de reciclatge. Aquests kits encara es podran recollir el dilluns i dimarts al Pavelló Municipal, si bé a partir de l’1 de març els kits es podran seguir recollint al mateix punt en horari de 10 a 14 h.  

Pel que fa els establiments comercials abans del servei estan rebent la visita d’un educador ambiental que determina les necessitats de contenidors i informa sobre el servei de recollida comercial. 

Les fases de la posada en funcionament del sistema Porta a Porta

En una primera fase el Porta a Porta arribarà al nucli el proper 1 de març, en una segona fase, al cap d’uns sis mesos, s’estendria pels veïnats de Terrafortuna, Puigventós i la Goba. La tercera fase, pensada per ser implantada al cap d’un any de l’entrada en funcionament del sistema, treballaria amb àrees d’aportació de residus tancades pel veïnat d’Aiguaviva Parc, ja que degut a les característiques de la zona es fa difícil la implantació del sistema com a les altres parts del municipi. Ja en la primera fase es desplegaran també 3 àrees d’aportació per al disseminats, de les quals una d’elles serà també d’emergència.

La problemàtica dels residus a Vidreres

La quantitat de la fracció de rebuig que generen els vidrerencs i vidrerenques suposa més del 75% del total de residus. Aquesta quantitat no és sostenible, tampoc és responsable mediambientalment ni viable econòmicament.

En les diferents sessions informatives que porten fent-se des del 2021 s’han exposat diverses informacions d’interès a la ciutadania per entendre millor el canvi de sistema. Així per exemple es va poder comprovar que el cost de gestió d’abocador per cada habitant costa al voltant de 31€ l’any, en comparació a altres pobles com Vilablareix, que només costa als veïns 1,60€. Així doncs Vidreres durant l’any 2020 va generar 2.808,94 tones de resta, mentre que a Vilablareix se’n van generar 55,68 o a Celrà 711. I és que la xifra de kg que cada habitant genera a Vidreres al cap de l’any (362 kg) es troba per sobre de la mitjana catalana (290,505 kg).

Per l’alcalde, Jordi Camps: “sabem que és un canvi important al nostre dia a dia, però cal que fem un pas endavant en matèria de sostenibilitat i de reciclatge. El que paguem a dia d’avui per gestionar els residus és massa elevat, perjudicant, a banda del medi ambient, la butxaca de tots i totes”. 

El regidor responsable de l’àrea, Enric Gual, explica que: “els canvis són difícils per a tothom, sobretot al principi. En som plenament conscients, però cal veure el canvi de sistema com una millora, ens recolliran els residus a la porta de la casa, amb tota la comoditat que això comporta. Fins que tothom no estigui habituat a llençar les escombraries d’aquesta manera, des de l’Ajuntament estem disponibles per resoldre dubtes i fer tantes xerrades informatives com calgui”. 

Continguts relacionats

Back to top button