Actualitat

Vidreres reconeix públicament el dol perinatal, gestacional i neonatal

L’objectiu és dotar al cementiri municipal d’un espai de reconeixement per a aquelles persones que han patit aquest tipus de pèrdues.

Demà, dissabte 15 d’octubre, és el Dia Internacional del dol perinatal, gestacional i neonatal. 

La pèrdua perinatal, gestacional o neonatal és una realitat encara sovint molt invisibilitzada socialment i que pateixen moltes famílies en silenci. 

Es considera mort gestacional, perinatal i neonatal les pèrdues que es donen durant l’embaràs o en el moment al voltant del naixement. És a dir, pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d’embaràs, o en gestacions a partir de les 28 setmanes (considerades morts fetals tardanes), durant el naixement, o les morts dels nounats fins als 28 dies de vida. 

La mort d’una gestant o infant recent nascut segueix sent un tema tabú en la nostra societat, silenciat i minimitzat, fet que provoca que sovint les famílies que pateixen una pèrdua d’aquestes característiques es trobin soles a l’hora d’afrontar aquest dolor. 

Ha estat gràcies al trencament del silenci de moltes mares, de moltes famílies i d’entitats, que aquest dol perinatal, o “dol no reconegut” poc a poc disposa de més visibilitat, reconeixement social i també mèdic davant les pèrdues d’un fill. 

A dia d’avui existeixen professionals amb preparació que acompanyen les famílies en tot moment, existeixen grups de suport per famílies que han passat pel mateix procés, i fins i tot el Departament de Salut va publicar una guia el 2016 sobre aquest tema. També són diverses les entitats que treballen des d’arreu del territori per visibilitzar aquest fet i acompanyar les famílies. 

Així mateix són cada vegada més nombrosos els ajuntaments del país que, compromesos amb el fet, treballen per dotar el municipi d’un espai de reconeixement per les pèrdues perinatals, gestacionals i neonatals per fer extensiu aquest reconeixement social i per facilitar un espai de culte comú per totes les famílies. L’Ajuntament de Vidreres, compromès amb la causa, va aprovar en la sessió plenària del passat dimarts una moció de reconeixement d’aquest dol. 

En aquesta línia es proposa de fer un espai de reconeixement i acompanyament per les famílies que han tingut pèrdues en aquestes condicions, i visibilitzar així el dol perinatal, gestacional i neonatal, donant-li la importància que es mereix. Amb tot, l’Ajuntament dotarà el cementiri municipal d’un espai de reconeixement per a aquelles persones que l’han patit i posarà a disposició de tothom qui ho necessiti un servei de psicologia. A banda, més endavant es volen realitzar activitats conjuntes en memòria un cop l’any i facilitar a les famílies que ho desitgin, un enterrament individual. 

La moció aprovada el passat dimarts també contempla, a banda del suport a les associacions destinades a acompanyar en el dol i a les seves famílies, a difondre la creació de l’espai de dol al cementiri i la celebració de la cerimònia anual perquè tothom pugui formar-ne part. 

Continguts relacionats

Back to top button