Vidreres prepara el canvi cap al sistema de recollida Porta a Porta
Vol fer-se el canvi cap al nou sistema de recollida al llarg del 2022. El Porta a Porta s’implementaria entres fases diferenciades que es desenvoluparien al llarg dels propers 12 mesos.
La quantitat de rebuig que generen els vidrerencs i vidrerenques suposa més del 75% dels residus generats. Aquesta quantitat de residus no és sostenible, tampoc és responsable mediambientalment ni viable econòmicament.
Per tot plegat l’Ajuntament de Vidreres treballa per adoptar la millor solució en gestió de residus per a poder ser sostenibles mediambientalment i que no comporti cap sobrecost per a la població. És per això que s’ha decidit apostar per al nou sistema de recollida Porta a Porta.
Per poder conscienciar a la població durant l’estiu van començar a difondre’s diferents comparatives amb pobles que sí tenen implantat el sistema Porta a Porta des de fa temps. Així per exemple es va poder comprovar que el cost de gestió d’abocador a cada habitant costa al voltant de 31€ l’any, en comparació a altres pobles com Vilablareix, que només costa als veïns 1,60€. Així doncs Vidreres durant l’any 2020 va generar 2.808,94 tonelades de resta, mentre que a Vilablareix es van generar 55,68 tonelades o a Celrà 711. I és que la xifra de kg que cada habitant genera a Vidreres al cap de l’any (362 kg) es troba per sobre de la mitjana catalana (290,505 kg).
Per totes aquestes raons el consistori ha començat a desenvolupar el nou projecte de recollida. Actualment s’estan acabant de generar els plecs que permetran tirar endavant la licitació del projecte. En el cas dels cubells que es repartiran a les llars del municipi tot està llest perquè surti a concurs públic en breus. La intenció és que pugui implantar-se la nova recollida selectiva al llarg del 2022.
Amb tot, prèviament volen fer-se moltes xerrades informatives i campanyes de difusió i divulgació per tal que tots els veïns estiguin assabentats del canvi.
Per al regidor de l’àrea, Enric Gual: “volem que el canvi sigui el menys traumàtic possible per a la població, som conscients que és un canvi d’hàbits però és necessari perquè el sistema de recollida actual no és sostenible”. Ha afegit que: “la campanya s’està preparant conjuntament amb tots els partits polítics i serveis tècnics, i es contempla contractar un educador mediambiental que es dediqui exclusivament a atendre i resoldre els dubtes dels vidrerencs i vidrerenques”.
Al llarg de l’estiu van fer-se diferents xerrades informatives i en breus es realitzarà una nova sessió dedicada a comerços.
La implantació del nou sistema vol fer-se en diferents fases. En una primera fase el Porta a Porta arribaria al nucli, en una segona fase, al cap de sis mesos, s’estendria per les urbanitzacions de Terrafortuna, Puigventós i la Goba. La tercera fase, pensada per ser implantada al cap d’un any de l’entrada en funcionament del sistema, treballaria en àrees d’aportació de residus per a la urbanització d’Aiguaviva Park que, degut a les característiques de la zona es fa difícil la implantació del sistema com a les altres parts del municipi.
Ja en la primera fase es desplegaran també 3 àrees d’emergència per al disseminats.
Per a l’alcalde, Jordi Camps: “estem seriosament preocupats per les altes xifres de generació de rebuig que tenim a Vidreres. No reciclem correctament i això no és sostenible ni mediambiental ni econòmicament. Seguim l’exemple d’altres pobles i l’èxit en els resultats que comporta un sistema com el Porta a Porta. Des de l’Ajuntament posarem tot aquell recurs que estigui a les nostres mans per fer aquest canvi d’hàbits lleu pels veïns i veïnes i revertir les males xifres actuals en matèria de separació de residus”.