Vidreres farà el salt al Porta a Porta el proper 1 de març
El canvi es farà progressiu a tot el municipi, tot i que en una primera fase el nou sistema de recollida de residus es farà efectiu al nucli.
El proper 1 de març els veïns i veïnes de Vidreres trauran els seus residus a la porta de casa. És la primera fase del canvi de sistema de recollida i que es desenvoluparà en tres fases diferenciades que es faran efectives els propers mesos.
En una primera fase el Porta a Porta arribarà al nucli el proper 1 de març, en una segona fase, al cap d’uns sis mesos, s’estendria pels veïnats de Terrafortuna, Puigventós i la Goba. La tercera fase, pensada per ser implantada al cap d’un any de l’entrada en funcionament del sistema, treballaria amb àrees d’aportació de residus tancades pel veïnat d’Aiguaviva Parc, ja que degut a les característiques de la zona es fa difícil la implantació del sistema com a les altres parts del municipi. Ja en la primera fase es desplegaran també 3 àrees d’aportació per al disseminats, de les quals una d’elles serà també d’emergència. .
Per tal que no hi hagin dubtes al voltant del canvi de recollida es duran a terme diferents sessions informatives. Aquestes xerrades es faran al Teatre Casino els dies 13, 15 i 23 de febrer a les 18:30 h.
Durant el mes de febrer es lliurarà el kit de reciclatge. Concretament es repartiran els cubells els dies 13,15,17,22,24 i 27 de febrer de 15 a 19 h i els dies 14,16,23 i 28 de 9:30 h a 13:30 h, al Pavelló Municipal.
A partir de l’1 de març de 10 a 14 h també es podran recollir kits de reciclatge al Pavelló Municipal.
Per tal de recollir el kit els vidrerencs i vidrerenques hauran de presentar una carta que hauran rebut prèviament a les seves llars.
Pel que fa els establiments comercials abans del servei rebran la visita d’un educador ambiental que determinarà les necessitats de contenidors i informarà sobre el servei de recollida comercial.
Per l’alcalde, Jordi Camps: “sabem que és un canvi important al nostre dia a dia, però cal que fem un pas endavant en matèria de sostenibilitat i de reciclatge. El que paguem a dia d’avui per gestionar els residus és massa elevat, perjudicant, a banda del medi ambient, la butxaca de tots i totes”.
La problemàtica dels residus a Vidreres
La quantitat de la fracció de rebuig que generen els vidrerencs i vidrerenques suposa més del 75% del total de residus. Aquesta quantitat no és sostenible, tampoc és responsable mediambientalment ni viable econòmicament.
En les diferents sessions informatives que porten fent-se des del 2021 s’han exposat diverses informacions d’interès a la ciutadania per entendre millor el canvi de sistema. Així per exemple es va poder comprovar que el cost de gestió d’abocador per cada habitant costa al voltant de 31€ l’any, en comparació a altres pobles com Vilablareix, que només costa als veïns 1,60€. Així doncs Vidreres durant l’any 2020 va generar 2.808,94 tones de resta, mentre que a Vilablareix se’n van generar 55,68 o a Celrà 711. I és que la xifra de kg que cada habitant genera a Vidreres al cap de l’any (362 kg) es troba per sobre de la mitjana catalana (290,505 kg).
El regidor responsable de l’àrea, Enric Gual, explica que: “els canvis són difícils per a tothom, sobretot al principi. En som plenament conscients, però cal veure el canvi de sistema com una millora, ens recolliran els residus a la porta de la casa, amb tota la comoditat que això comporta. Fins que tothom no estigui habituat a llençar les escombraries d’aquesta manera, des de l’Ajuntament estem disponibles per resoldre dubtes i fer tantes xerrades informatives com calgui”.