Actualitat

Vidreres disposarà d’una instal·lació fotovoltaica d’ús compartit en l’àmbit público-privat

Es tracta d’una instal·lació que aniria situada sobre del pavelló poliesportiu i que podrà alimentar diferents equipaments municipals a banda d’habitatges de la zona.

Es tracta del projecte de creació d’una comunitat intel·ligent d’autoconsum compartit que ja està en marxa. El passat 27 d’abril es va fer una primera visita tècnica on es van poder veure les instal·lacions i es van poder valorar les passes a seguir en matèria de la instal·lació de l’equipament. En una segona fase de l’obra es demanarà el punt de connexió a Endesa per després iniciar les obres d’instal·lació fotovoltaica.

En les properes setmanes està previst organitzar una xerrada informativa dirigida a la ciutadania per tal que coneguin l’acció que s’està duent a terme i puguin valorar formarne part.

El projecte permetrà que, mitjançant el pagament d’una quota mensual, els veïns interessats puguin consumir electricitat procedent d’aquestes plaques solars sense necessitat d’haver de fer cap instal·lació a les seves llars. Així doncs, els costos serien compartits entre els veïns i veïnes del consistori, ja que s’utilitzaria el mateix inversor, cablejat i suports. Cal remarcar que la legislació actual fa que estigui limitat als veïns que estiguin a menys de 500 metres de la font d’energia (en aquest cas, el pavelló). A banda, la utilització d’aquesta energia també aportaria avantatges econòmics als vidrerencs i vidrerenques que s’hi sumin: el sistema aplica descomptes a la factura de la llum, depenent de la potència contractada i l’ús que es fa de l’energia. Amb tot es calculen estalvis al voltant del 30% de l’energia consumida en una llar estàndard.

Amb l’objectiu de ser el primer ajuntament de la zona de disposar d’una instal·lació que permeti una comunitat d’autoconsum compartit, l’Ajuntament de Vidreres tira endavant la instal·lació de plaques solars al sostre del pavelló municipal. Aquesta instal·lació abastiria, en un principi, el mateix pavelló, l’antic escorxador i part dels habitatges de la zona. Les plaques que s’instal·laran tenen 25 anys de garantia i una vida útil de 35 anys.

Per a l’alcalde, Jordi Camps: “aquesta millora suposa un pas endavant en l’assoliment del compromís 2030 i contribuir així a frenar el canvi climàtic”.

Es tracta d’una instal·lació fotovoltaica que es realitzarà en dues fases: una d’inicial de 20kWp, i una segona que l’ampliarà fins a 60 kWp que executarà, en aquesta primer fase, l’empresa Electrofluxe SL. Una tercera fase es prepararà, més endavant, muntant una comunitat més de 100kWp aproximadament, a l’escola Sant Iscle. Segons el Reial Decret 244/2019 del 5 d’abril, l’autoconsum d’aquestes instal·lacions només pot fer-se en el radi de 500 metres des del punt de generació elèctrica, és per
això que el Consistori es planteja la creació de dos punts, per tal d’arribar a més persones.

Per al regidor responsable de l’àrea, Enric Gual: “estem segurs que el projecte és un encert, de moment la normativa limita el nombre d’habitatges a la rodona que poden beneficiar-se de les plaques, és per això que esperem poder anar ampliant les bases d’energia per arribar a més habitatges”.

L’Ajuntament ja fa temps que va fer una aposta per l’energia renovable pel que l’edifici del consistori funciona amb l’aportació de l’energia que produeixen les plaques instal·lades al mateix equipament i que li permet auto-abastir-se en un 35% de l’energia que consumeix.

Continguts relacionats

Back to top button