Vidreres crearà una comunitat energètica intel·ligent que permetrà reduir les factures d’electricitat dels veïns gràcies a energia solar
Es proposa aquest projecte que permetria als veïns fer ús de l’energia solar procedent de plaques solars que instal·li l’Ajuntament, sense necessitat que els vidrerencs i vidrerenques instal·lin plaques a les seves llars.
El municipi de Vidreres ocupa una extensió d’unes 4.800 ha de les quals més de 45 estan destinades a plaques solars fotovoltaiques fixes. El nombre de plaques solars instal·lades a Vidreres augmentarà en els propers mesos gràcies al projecte de creació d’una comunitat energètica intel·ligent. L’Ajuntament del municipi ja va fer una aposta per les energies renovables instal·lant plaques a equipaments municipals com a l’Ajuntament, fent que aquest funcioni pràcticament de manera autònoma i sense necessitat d’energia externa. Aquestes plaques han suposat una experiència de consum molt positiva ja que han permés l’estalvi d’un 35% de l’energia. Amb tot, arran del canvi de normativa i tot aprofitant l’experiència d’altres municipis com és el cas de Cornellà de Terri, al Pla de l’Estany, Vidreres engega un nou projecte que vol crear una comunitat energètica intel·ligent.
Segons l’alcalde de Vidreres, Jordi Camps: “estem vivint una situació abusiva amb els rebuts de la llum, a banda les conseqüències del canvi climàtic fan que un canvi d’hàbits, passant cap a energies sostenibles, sigui una necessitat imperiosa. Des de l’Ajuntament de Vidreres estem estudiant models d’èxit per aplicar-los al nostre municipi, posant un granet de sorra més cap a un poble més verd i ajudant, de retruc, als veïns en les seves factures de la llum”.
Aquesta comunitat es basa en la instal·lació de plaques solars de generació fotovoltaica a algun dels equipaments municipals (com el Pavelló i/o el Centre Cívic). Els veïns que visquin a prop, a una distància no superior als 500 metres segons la normativa, podran gaudir de l’energia generada per aquestes plaques instal·lades específicament per aquest ús.
El projecte permetrà que, mitjançant el pagament d’una quota anual els veïns interessats puguin consumir electricitat procedent d’aquestes plaques solars sense necessitat d’haver de fer cap instal·lació a les seves llars. Així doncs els costos serien compartits entre els veïns i el consistori, ja que s’utilitzaria el mateix inversor, cablejat i els mateixos suports.
A més, la utilització d’aquesta energia també aportaria avantatges econòmics als vidrerencs i vidrerenques que s’hi sumin. El sistema aplica els descomptes a la factura de la llum, depenent de la potència contractada i de l’ús que es faci de l’energia. Amb tot, es calculen estalvis al voltant del 30% de l’energia consumida en una llar estàndard.
Per al regidor responsable de l’àrea, Enric Gual, “n’estem segurs que aquest projecte serà una experiència positiva. De moment és una prova pilot i la normativa ens limita el nombre d’habitatges a la rodona que poden beneficiar-se de les plaques que s’instal·lin des de l’Ajuntament, però esperem poder anar ampliant aquestes bases d’energia per arribar a més veïns i veïnes”.