Actualitat

VI FESTIVAL DE JAZZ A LA FRESCA DE VIDRERES 2019 (23, 24 I 25 D’AGOST DE 2019)

L’ERA DEL SWING – BATALLA DE BIG BANDS

23 D’AGOST – 21 h

– VIDRERES BIG BAND (Escola Municipal de Música de Vidreres)

– BIG BAND JAZZ MARESME

24 D’AGOST –  21 h

– SELVA BIG BAND

25 D’AGOST – 18 h
 

     – BLANES BIG BAND (Col.legi Santa Maria de Blanes)

BARCELONA JAZZ ORQUESTRA

Presentem la sisena edició del nostre festival de jazz de Vidreres. Aquest any, el recorregut i el fil conductor de les actuacions que en conformen la programació durant tres dies serà la formació de Big Band, cabdal en l’etapa de la història del jazz coneguda com l’era del swing (EUA 1935-1945).

El swing es va gestar al llarg dels anys 30, i cap al 1935 s’havia consolidat com a un estil dominant de la música popular als Estats Units i una part acceptada del vocabulari jazzístic, evolucionant des de l’anterior “sweet music”. Un esdeveniment fonamental en la popularització del swing fou un concert de la banda de Benny Goodman realitzat al Carnegie Hall, a principis del 1938. Aquest concert, considerat un dels més importants en la història del jazz, va donar lloc com cap altre a la “swing fever”, tot un fenomen social que va quedar integrat a la història de la música nord-americana.

Si bé l’impuls de les big bands va durar fins entrada la Segona Guerra Mundial, els efectes econòmics d’aquesta no van trigar a notar-se. Molts músics hagueren de participar en la guerra, i les imposicions del clima bèl·lic obligaven a retallar costos i grandària de les bandes. Quan la guerra acabà, l’era del swing estava entrant en crisi i poques bandes romangueren actives posteriorment. Entre elles, una de les més destacades era la de Duke Ellington. La música popular passà a estar dominada pels “crooners”, cantants que es recolzaven en un so orquestral. L’audiència de jazz, per altra banda, girà la seva atenció cap al bebop, un estil radicalment innovador i menys comercial. També, el so big band acabà evolucionant en el jump blues, que acabaria influint, a la dècada següent, en un gènere tan popular com el rock and roll.

Una big band típica inclou tres o quatre trompetes, dos o tres trombons, clarinets i saxòfons (dos contralts, dos tenors i un baríton), i una secció de ritmes formada per piano, baix, guitarra i bateria.

El swing era una música composta, encara que amb un petit espai per a la improvisació, i curosament orquestrada, establint sovint forts contrastos entre els metalls (trompetes i trombons) i els instruments de canya (clarinets i saxòfons). Es tocava amb suavitat i amb un lleu rubato (o “swing” rítmic), encara que amb una acurada precisió de conjunt. Una altra característica de l’estil del swing és el riff, una frase melòdica o harmònica que es desplaça de secció en secció.

Van ser els músics negres els qui van desenvolupar l’estil del swing, però també hi va haver compositors blancs que contribuïren al desenvolupament d’aquest estil. Louis Armstrong i l’orquestra de Fletcher Henderson l’any 1924 van ser els que el van fusionar amb el jazz.

També s’anomena swing a l’estil de ball acompanyat per la música swing. Aquest estil sorgeix inicialment als estats del sud dels EUA com a formes improvisades de passos de ball sobre els estils musicals de ragtime, jazz i dixieland.

PROGRAMACIÓ DE DIES I HORARIS PREVISTOS 

23 D’AGOST – 21:00

VIDRERES BIG BAND

De l’Escola Municipal de Música de Vidreres

L’Escola Municipal de Música de Vidreres sempre ha estat un centre potenciador de les agrupacions instrumentals com a espai d’aprenentatge de la interpretació en grup de la música. Per això, des dels seus inicis a l’any 1992, sempre hi han participat diferents agrupacions com la cobla, orquestra de cordes, orquestra de vents, orquestra de guitarres, orquestra de pianos, combos de modern, combos de veu, grups de cambra, grups de música tradicional, etc.

Després que l’any 2014 es decidís donar un nou impuls a les agrupacions musicals va sorgir la possibilitat de crear la Big Band de l’Escola de Música de Vidreres. Aquesta agrupació instrumental, basada en la clàssica formació de les orquestres de jazz d’inicis del segle XX, de seguida es va nodrir d’alumnes i exalumnes de l’escola que tenen el nivell suficient per a interpretar música moderna en gran format (jazz, soul, blues, etc.). D’aquesta manera, de la mà d’en Marc Solé (director de la formació des dels seus inicis) es va anar reunint un conjunt de músics provinents de l’escola de música (alguns ja estudiant el Grau Superior de música) dels diferents instruments que formen aquesta agrupació (saxos, flautes, clarinets, trompetes, trombons, guitarres, baix elèctric, piano i bateria).

Des de llavors, aquesta formació ha anat creixent tant en nombre de components com en qualitat fins ara que, després de 4 anys, amb més de 18 músics, es planteja gravar un disc per mostrar al públic la música de la Big Band de Vidreres més enllà dels directes que aquesta formació ha anat fent durant aquests anys coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de l’escola.

Per això, podem dir que la presentació del seu treball al Festival de Jazz de Vidreres és la culminació d’una feina rigorosa, de qualitat i amb molta il·lusió per part de tota l’Escola Municipal de Música de Vidreres i concretament dels músics i responsables d’aquesta formació. Esperem que la gaudiu com es mereix.

BIG BAND JAZZ MARESME

Big Band Jazz Maresme, fa més de deu anys que tiren endavant aquest projecte… com és possible? Amb la de “pals a les rodes” burocràtics i d’altres menes que es troben! També, de vegades, el poc suport institucional i dels programadors són decebedors. Només hi ha una explicació: estan bojos per tocar i pateixen d’ansietat si passen masses hores sense estar en contacte amb la música. Paral·lelament, també creuen que fan una funció social pedagògica, defensant i mostrant aquesta música que tant els agrada, el jazz.

En aquests 10 anys, la Big Band ha evolucionat, ha compactat el seu so i actualment té l’habilitat d’assolir els repertoris dels diferents projectes molt més ràpidament que al principi. També han evolucionat individualment com a músics, ja que han hagut d’estar al nivell d’exigència que l’orquestra, dirigida per Gerard Nieto, demanava. Com va dir el director al principi han de ser ”una orquestra de jazz professional, capaç d’assolir qualsevol repertori o projecte”. No va dir res sobre fer-ho “en poc temps i pocs assajos”, que és el que fan usualment. Com en la resta de les coses de la vida sempre es va a l’últim moment: les partitures arriben tard o és difícil coordinar 17 persones (pitjor encara).

Per últim, dir que per reconèixer, cal conèixer prèviament i com dèiem abans, humilment, creuen en aquest paper didàctic de presentar propostes interessants per ajudar a conèixer una mica més aquesta música.

24 D’AGOST – 21:00 H

SELVA BIG BAND

DUKE ELLINGTON vs COUNT BASIE”

Un concert de Jazz clàssic de l’estil anomenat Swing, la música emblemàtica dels anys 30’s als 50’s: l’Era del Swing

Un repertori representatiu de les dues big bands amb més nom d’aquests anys: l’Orquestra de Duke Ellington i l’Orquestra de Count Basie.
Els èxits de Duke Ellington : Take A Train , Satin Doll, Don’t Get Around Much Anymore, In a Mellow Tone, Caravan….. i els èxits de Count Basie: Sweet Georgia Brown, Splanky, Li’l Darlin, Fun Time , All of Me….. en un memorable concert.

Agrupació orquestral formada per músics professionals sota la direcció del compositor-pianista Francesc Gener i del saxofonista-arrenjador Ramon Alsina. SBB Jazz Orquestra està formada per 13 músics. Durant més de 27 anys han realitzat 250 concerts entre els que destaquen la seva participació en diversos Festivals de Música (Palma de Mallorca, Lleida, Barcelona -Palau de la Música (2007), Auditori (1999), Saragossa, Tarragona (1998 y 2007), Platja d’Aro, Girona i La Seu d’Urgell. Els anys 1997,1998 y 1999 actuen en diverses ciutats de Cuba: L’Havana, Santiago de Cuba, Matanzas, Camagüey i Cienfuegos. A l’any 2005 es presenten al festival de l’Alguer (Sardenya) i el 2009 a Canet (Rousillon). Al mes de maig de 2009 van actuar conjuntament amb la cantant Nina, una col·laboració que va començar el 2007 .

Durant els 25 anys de trajectòria han produït els següents espectacles :

2017 : Duke Ellington vs Count Basie
2015 i 2016 : Concert de Nadal amb el Cor Geriona
2014 : Concert 25 é Aniversari
2010 : SBB Jazz Orquestra meets The Beatles
2009 : The Music of Sting C.D. –
2007 : Nina & S.B.B. Jazz Orquestra –
2006 : Ella Forever –
2004 : Songs of Times Square D.V.D. amb el Mediterraneum Ensemble –
2002 : Adele & her blues band C.D.
2000 : URBS C.D.
1999 : Concert Homenatge a Frank Sinatra
1997 : Estàndards del Jazz en català

25 D’AGOST – 18:00 H

BLANES BIG BAND

Del Col·legi Santa Maria de Blanes

L’any 2012 va sorgir la idea de formar una Big Band com a complement indispensable pels nostres joves músics, tant pel desenvolupament tècnic de l’instrument com per una comprensió clara dels components més importants de la música: ritme, harmonia i melodia. En aquest sentit, la improvisació juga un paper fonamental en el desenvolupament de la tècnica i la creativitat.

Ofereix un repertori variat en el que els músics posen tota la seva energia i entrega, aconseguint, d’aquesta manera, realitzar un espectacle seriós i distingit. El repertori està format per la interpretació de peces musicals amb narració, que explica els inicis del jazz, passant per les grans orquestres dels anys 30 i finalitzant amb el funky, sempre amb la dinàmica que caracteritza als seus joves intèrprets. El repertori es compon de temes de llatí-Jazz, blues, samba, bossa-nova, funky o swing, entre d’altres, amb una força visual impactant amb una vintena de joves músics en escena.

Aquesta formació representa un esglaó més en el procés d’aprenentatge i d’incorporació al camp escènic i professional. Una formació de base associativa amb declarades connotacions socials, artístiques i educatives i amb el llenguatge del jazz com a expressió màxima. Nens petits i grans sentint com a pròpia la tradició d’una cultura musical que va arribar a Catalunya a principis del segle XX i que ells expressen a través d’un espectacle narratiu i musical que precisament exposa la història d’aquest gènere des dels seus inicis fins als nostres dies.

BARCELONA JAZZ ORQUESTRA

La Barcelona Jazz Orquestra té més de 20 anys d’història. Està integrada per alguns dels millors especialistes de Jazz de Catalunya.

Considerada com una de les millors big bands d’Europa, actua regularment acompanyant a cèlebres figures com Benny Golson, Phil Woods, Jon Faddis, Frank Wess, Jon Faddis, Kurt Elling, Ann Hampton Callaway… Ha participat a grans Festivals europeus, Colmar, Bayonne, San Sebastián, Ramatuelle, Marciac (juntament amb la Lincoln Center Jazz Orquestra de Wynton Marsalis), i ha tingut el plaer d’actuar al Lincoln Center de Nova York.

Saxòfons

Victor de Diego, saxo alt
Martín Díaz, saxo alt
Xavier Figuerola, saxo tenor, clarinet
Artem Zhuliev, saxo tenor
Jaume Badrenas, saxo baríton

Trompetes

Matthew Simon
Lluís Figuerola
Guillermo Calliero
Paul Evans

Trombons

Dani Alonso
Jordi Giménez
Pablo Martín
Sergi Vergès

Piano

Ignasi Terraza

Contrabaix

Nono Fernández

Bateria

Jean Pierre Derouard

Veu

Continguts relacionats

Back to top button