Actualitat

Torna el Ranxo i el Carnaval de Vidreres, fins el 26 de febrer

El dimarts 25, coincidint amb la festa local, es celebra la festivitat del Ranxo a Vidreres. Prèviament també es desenvolupen les activitats del Carnaval.

Ahir dimecres va començar oficialment la programació del Carnaval a Vidreres amb l’Hora del conte dedicada a la rauxa i la disbauxa, amb la companyia Gra de Sorra. Les activitats s’aniran intensificant fins el dimecres 26, que és quan es fa l’enterrament de la sardina.
La programació del dissabte 22 començarà a les 17 h de la tarda amb l’animació infantil i la xocolatada, tot seguit es farà el concert amb l’espectacle “Cançons d’aquí” amb Neus Mar, Nitu Figueras i Enric Canada. Ben entrada la mitja nit i al Centre de la Vila es farà la Rua Carnavalera per acabar la festa al Casino.

El diumenge al matí es dediquen els primers actes al ranxo, amb la tradicional recollida, on es passa per totes les cases de la vila de Vidreres per recollir els ingredients. La recollida la fan l’Hereu i la Pubilla també, acompanyats de música per part de l’escola de música de Vidreres. Per recordar-ne els orígens es pot visitar l’exposició sobre la tradició a la Sala d’actes de l’antic Ajuntament. També hi haurà masterclass de Zumba, bachata i salsa i animació. A la tarda, després del concert-vermut, els més petits podran gaudir de valent amb el 53è concurs de disfresses infantil.
El dilluns 24 es seguirà fent la recollida del ranxo a les cases vidrerenques, i a les 21:30 h les disfresses tornen a prendre el protagonisme, en aquest cas són els adults els que participaran en el 47è concurs intercomarcal de disfresses per a adults fins ben entrada la nit, amb la Festa del Pijama a partir de la 1:30 h.

El dimarts 25 és el plat fort de la programació, amb la tradició del Ranxo.
Vidreres és un dels pocs pobles catalans que ha celebrat el ranxo ininterrompudament durant més de 100 anys, és per això que aquesta és una de les tradicions vidrerenques més arrelades. A les 6 h del matí del dimarts ja hi haurà ambient a la Plaça Lluis Companys amb els ranxers que començaran a elaborar el ranxo. A les 10 h hi haurà també la fira amb expositors d’artesania, gastronomia i altres especialitats. A les 11 h es beneeix el Ranxo, i tot seguit ball de sardanes i la subhasta del ranxo.

Coincidint amb la festivitat del carnestoltes, a les 12:30 h es podran veure totes les disfresses i carrosses circular pel poble. Hi ha premis de fins a 400€ en el concurs de carrosses, comparses i disfresses.

El moment més esperat del dimarts és al migdia, al voltant de les 14 h, quan es pot tastar oficialment el ranxo. L’any passat es va voler recuperar la tradició de menjar el Ranxo a la mateixa plaça i, enguany, es tornaran a col·locar de nou cadires i taules per fer l’àpat tots junts. Una vuitantena de persones s’han inscrit per menjar in situ el mateix ranxo. Les inscripcions segueixen obertes des del Facebook de la Comissió del Ranxo.
A les 18 h, per fer baixar el dinar hi ha ball i berenar del Ranxo i Pubillatge.


La programació és possible gràcies a totes les entitats que col·laboren amb la festa, als vidrerencs i vidrerenques, a l’Ajuntament, a l’Associació de Comerciants i Empreses de Serveis de Vidreres, a la Generalitat de Catalunya, a la Comissió del Carnaval i a la Comissió del Ranxo.

Continguts relacionats

Back to top button