Actualitat

Primer Festival de Gospel de Vidreres, el proper 3, 4 i 5 de maig de 2019

3 DE MAIG – 21 h
–      BARCELONA GOSPEL MESSENGERS
4 DE MAIG – 16 i 21 h
–      GOSPEL WORK SHOP- RAMON ESCALÉ
–      ESCLAT GOSPEL SINGERS

5 DE MAIG – 19 h
–      GOSPELIANS DE GIRONA

 
Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vidreres aquest any presentem com a novetat un nou registre musical, el primer festival de Gospel de Vidreres. Aquest any, la intenció és presentar les millors formacions del panorama català a fi i efecte que els vidrerencs s’endinsin en aquest gènere i serveixi per assentar les basses del que ha de ser un nou festival arrelat a la nostra vida que creixi any rere any.
 
La paraula original és GodSpell, que en castellà es tradueix com “Llamada de Dios”. La música gospel, és una mena de música espiritual o també és considerada així a la música evangèlica, en definitiva es refereix a la música religiosa que va sorgir de les esglésies afroamericanes durant el segle XVIII i que es va fer més coneguda durant la dècada de 1930.

La música Gospel, es diferencia dels himnes cristians ja que posseeixen un caràcter lleuger pel que fa a la música en si. Aquest tipus de cant va ser denominat d’aquesta manera ja que es referia al cant evangèlic, que s’expressava per convidar les persones cap a Déu. Per aquest motiu és molt comú que les lletres solen reflectir els valors de la vida cristiana. La forta divisió entre blancs i negres en EE. UU ha generat que es mantinguin separades ambdues branques del Gospel.
El gospel tradicional
És aquell que bàsicament s’ha donat a Estats Units i que normalment és interpretat per un cor, que pot tenir un o més solistes i generalment són cors . Prevalen els temes tradicionals.
Black Gospel
Consisteix en un cant espiritual, amb ritmes africans. Els cors són bastant nombrosos, les líriques s’acompanyen amb palmes i un moviment rítmic per part del coristes.
Southern Gospel
Així es coneix la forma musical que utilitza l’esquema de quartet vocal: primer tenor, segon tenor, baríton i baix. L’èmfasi d’aquest so rau en l’aspecte harmònic i vocal de la seva interpretació i en l’acompanyament com un element secundari basat en solos de piano o guitarra. Actualment els grups i quartets Southern Gospel es composen de petites bandes, orquestres i cors, així com bases instrumentals pregravades per a l’acompanyament de les seves cançons. El terme Southern (del sud) emfatitza l’origen del subgènere als estats del sud d’Estats Units, molt relacionat amb altres formes pròpies del mateix àmbit geogràfic.
Gospel Choir
És un gospel que trenca els esquemes més conservadors del gènere barrejant amb energia la tradició amb altres estils, com el funk i el Blues.
Himnes
Són temes tradicionals interpretats per grans cors mixtes, on habitualment hi ha un missatge de joia, i que intenten animar les masses. Són himnes el desplegament vocal dels quals pot no arribar a la seva plenitud, ja que és més important el missatge tranquil·litzador que s’intenta donar.
Scriptures
Són gairebé en la seva totalitat gravacions en les quals sobresurt la recitació dels textos religiosos acompanyada o no d’un fil musical. Les parts cantades o les aparicions de cors hi són escasses. Sol estar interpretat per predicadors, dels quals han destacat J.M. Gates Moses Mason i d’altres.
 
PROGRAMACIÓ DE DIES I HORARIS PREVISTOS 
 
Divendres 3 de maig a les 21 h 
Dissabte 4 de maig a les 21 h 
Diumenge 5 de maig a les 19 h 
 
3 DE MAIG – 21 h

BARCELONA GOSPEL MESSENGERS
L’any 2000 comença a Catalunya un moviment coral que pren com a punt de partida la música gospel i que arrela amb moltíssima força en tot el teixit musical i vocal del país, revolucionant i dinamitzant un interès latent en aquests àmbits. Un dels pioners en aquest moviment fou el pianista i compositor Ramon Escalé que a partir de l’experiència adquirida amb les cantants afroamericanes Michele Mcain, Mònica Green, Kathy Autrey i Fay Victor, posa en marxa diversos cors i crea la Xarxa Gospel de Catalunya que els
aglutina a tots sota un mateix concepte musical i línia pedagògica.
 
Fruit d’aquest intens treball emergeixen en el si dels diferents cors un seguit de solistes d’una gran qualitat i l’any 2008 es crea Barcelona Gospel MESSENGERS, un projecte que uneix a una vintena d’aquests solistes, al més pur estil “allstars”, on destaca la joventut, la expressivitat i la intensa formació musical de tots els seus components.
 
Des de llavors, han portant les seves enèrgiques actuacions per tots els racons de casa nostra, trepitjant escenaris tan emblemàtics com el Palau de la Música Catalana, Teatre Nacional de Catalunya, la Sala Oval del MNAC, el Teatre Grec de
Montjuic, l’Auditori de Barcelona, la Pedrera, el Teatre Fortuny de Reus, el Teatre Principal de Maó, el Teatre Kursal de Manresa, l’Atlàntida de Vic, el Teatre Principal de Lleida o la sala Luz de Gas, entre molts d’altres, assolint un gran nivell tècnic i comunicatiu.
 
L’any 2011 participen en la producció del Taller de musics Gospel&Flamenco amb la cantaora Alba Guerrero, en el marc del Festival de Flamenco de Ciutat Vella i el 2012 editen el seu primer treball discogràfic, amb la col·laboració especial de Paula Domínguez, enregistrat per David Casamitjana a l’Auditori Pau Casals de El Vendrell.
 
El 2013 Barcelona Gospel MESSENGERS son seleccionats per formar part del programa musical de màxima audiència de TV3 “Oh, Happy Day”, del qual esdevenen finalistes, superant 12 setmanes d’intenses proves i guanyant-se gran estima i reconeixement tant per part del jurat com del públic, sota el crit de GO, GO, MESSENGERS!!!
 
El maig de 2014 veu la llum …Go Higher!, el segon treball discogràfic de Barcelona Gospel MESSENGERS, enregistrat per David Casamitjana i masteritzat als
prestigiosos Abbey Road Studios de Londres
 
…Go Higher! és un disc dinàmic, que viatja més enllà del gospel, oferint-nos pinzellades del millor r&b, funk, pop de les ultimes dècades, amb una qualitat tècnica i solidesa harmònica sense precedents en el nostre país. Un clam a l’optimisme, a superar junts els obstacles i a exigir-nos sempre més, l’autèntica filosofia de Barcelona Gospel MESSENGERS.
 
 
 
4 DE MAIG  16 i 21 h
 
GOSPEL WORK SHOP- RAMON ESCALÉ – 16 h
L’experiència que ha tingut en RAMON ESCALÉ l’inmens plaer d’adquirir en més de quinze anys endinsant-me en el món del Gospel, col.laborant amb figures internacionals com London Community Gospel Choir (UK), Linda Tillery & the Cultural Heritage Choir (USA),Andrea Encinas (UK), Lurine Cato (UK), Trey McLaughlin and The Sounds of Zamar (USA), Monica Bernassola (Itàlia ), Jason Taylor (USA),Joakim Arenius ( Suècia ) , Emmanuel D’Job (Camerún), Safari Children’s Choir (Uganda) i molts d’altres , li ha permès experimentar i madurar una pedagogia específica per a
transmetre tota l’energia y característiques musicals que aquest estil té, adaptant-lo a la sonoritat i idiosincràsia deis cors i cantants europeus .
 
En tot aquest temps he pogut desenvolupar la meva activitat pedagògica impartint al voltant de 100 workshops, majoritariament a Catalunya però també a Menorca, Madrid, Sevilla, Mallorca, Burgos,Miranda de Ebro, Tenerife, Pamplona, així com a França, Itàlia, Anglaterra i Uganda.
 
Gràcies a l’associació amb entitats i fundacions com British Gospel Arts (London) i Music Mission Trips (USA), ha pogut aprofundir en els diferents estils i tècniques del Gospel interioritzant la gran espiritualitat i energia que el caracteritzen.
 
Actualment dirigeix els cors Barcelona Gospel Messengers, Esclat Cospel Singers (Manresa) i els Cors Gospel del Conservatori del Liceu (Barcelona).
 
És fundador i director de Messengers Gospel College, una de les primeres escoles dedicada a aquest gènere i coordina la Xarxa Gospel de Catalunya. També és director pedagògic i artístic del Campus Internacional Gospel Rajadell des de l’any 2005.
 
En la seva faceta de pianista, arranjador i director de la Barcelona Big Latin Band, ha col·laborat ambChucho Valdés, Omara Portuondo, Paquito d’Rivera Jerry
González.
 
La seva proposta pedagògica es desenvolupa a partir de la constatació que molts cantants busquen una via d’evolució més enllà del simple fet d’aprendre cançons i s’estructura en uns eixos fonamentals:
• Ritme:
o Acompanyament rítmic amb les mans , el cos i la veu.
o Pràctica de riffs i ritmes amb palmes , simultàniament .
o Patrons rítmics de diferents estils d’origen africà i afroamericà
o Canons rítmics
o Síncopes i contratemps
• Expresió:
o Dinàmiques, ff , f , p ,pp
o Accentuació .
o Vibratto
• Timbre:
o “Empaste”: Unificació tímbrica de cada corda i del cor en el seu conjunt
o Les diferents sonoritats corals en el Gospel
o Elements tècnics : Belting , Twang , Veu de pit , Veu amb aire , Falsetto
• Improvisació:
o Antífona: Pregunta / resposta (Solista / Cor)
o Improvisació col·lectiva sobre l’escala de Blues
o Improvisació col·lectiva amb melodies de caràcter ètnic sobre escales
pentatòniques
o Harmonitzacions sobreposades
 
 
ESCLAT GOSPEL SINGERS – 21 h
 
 Esclat Gospel Singers neix a Manresa el gener del 2000 de la mà de Ramon Escalé, pianista i compositor manresà, a partir de l’experiència adquirida en el món del gospel en la col·laboració musical amb les cantants afroamericanes Monica Green, Michelle Mcain i Kathy Autrey. Proposa crear i dirigir un cor gospel com a assignatura de l’escola de música Esclat de Manresa. La notícia corre entre els diferents àmbits musicals i en poques setmanes el cor té més de 40 membres. 
 
El bon resultat del treball fet es confirma en les primeres contractacions. Ben aviat el cor es constitueix com a entitat independent de l’escola de música. Des del principi la força amb que aquesta música arriba al públic, però també al cor, comporta uns directes espectaculars on brilla l’energia musical, l’entusiasme i la complicitat amb l’espectador. 
L’entitat té com a objectius principals la pràctica del cor gospel i la promoció de la mú­sica moderna. 
 
Esclat Gospel Singers (EGS) ha muntat els següents espectacles: 
Gospel & Spirituals (2002) 
Enregistrament del primer CD “Esclat Gospel” amb gospel tradicional. 
 
The Gospel Machine (2004) 
Enregistrament CD “The Gospel Machine” amb gospel modern americà. 
 
Musical original Plaça Reial (2003) 
Enregistrament CD “Plaça Reial” conjuntament amb Big Band de la Unió Mu­sical del Bages. La música és original de Ramon Escalé i els textos, originals d’Enric Llort. 
 
Musical original Stromboli (2007) 
Espectacle amb música original de Ramon Escalé i direcció artística d’Àngels Sánchez. 
 
From Roots to Heaven (2008) 
Enregistrament CD “From Roots To Heaven” conjuntament amb la Big Mama amb gospel africà. 
 
That Old Spiritual (2010) 
Enregistrament CD “That Old Spiritual” gospel i negre espiritual a capella.
 
Espectacle en homentage a Bob Marley (2014)
 
Actuacions més destacades a Catalunya: 
Teatre Nacional de Catalunya
Mercat de Música Viva de Vic
Fòrum Internacional de les Cultures a Barcelona 
Festival Grec de Barcelona 
Festival Mas i Mas de Barcelona 
L’Auditori de Barcelona 
Festes de la Mercè de Barcelona 
Festival de Jazz de Terrassa
Cruïlla de Cultures a Mataró
Festa del Súpers a l’Estadi Olímpic 
Festival de Jazz, Blues i Gospel de Roses 
Festival de Gospel a la Sala Luz de Gas de Barcelona 
Festival de Blues de Cerdanyola 
Black Music Festival de Salt
Festival de Jazz de Tortosa 
Auditori Pau Casals del Vendrell 
Cicle de Concerts d’Estiu a la Ruta del Císter al Monestir de Santes Creus 
Memorial Francesc Vinyes 
Fira Màgica a Santa Sussanna
Cicle de concerts de primavera a l’Auditori de Cervera 
Cicle Coral de Tàrrega 
 
Actuacions més destacades fora de Catalunya: 
Menorca 
Festival de Música de Borja (Zaragoza) 
Festival de Nits de Música a Oropesa del Mar (Castelló) 
Cicle de Música de Barbastro (Huesca
 
5 DE MAIG – 19 h 

GOSPELIANS DE GIRONA
Gospelians de Girona és un cor de gospel integrat per cantaires d’arreu de les comarques gironines i nascut el 2006.
Les actuacions acostumen a aplegar sobre el voltant d’unes cinquanta persones, veus distribuides en quatre cordes, soprans, contralts, tenors i baixos i acompanyades d’instrumentistes com ara, pianista, guitarra baix i batería percussionista.
Des de l’any 2011 Gospelians de Girona està dirigit per Karol Green, sud-africana que viu integrada a Catalunya des dels dotze anys.
Cantant que es mou per diversos projectes i corrents a més del gospel, com ara percussió corporal, soul, músiques del mon i música africana. Avui, com a solista destaca amb el projecte Gaia, utilitzant en els seus concerts la técnica del looping. D’aquest projecte està a punt de presentar el primer disc.
Dirigeix les corals Barcelona Soul Choir,  Cor Gospel Sant Celoni,  The Gospel Jam Quartet i Gospelians de Girona.
Gospelians de Girona ofereix temes del gospel clàssic i tradicional nordamericà, afroamericà, així com peces de gospel i música africanes.
Ha intervingut en concerts arreu de les comarques gironines i de la resta de Catalunya, festivals consagrats com ara Black Music Festival o Girona a Capella.
En el Festival de Jazz de Albacete 2014, Teatre Victoria de Barcelona, festival de Sant Pere de Rodhes i festival de música de Besalú.
Va participar en el programa de tv3 Oh happy day.
 
 
 
 
 
 
 

Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /usr/home/vidreres/www/includes/common.inc:2748) in /usr/home/vidreres/www/includes/bootstrap.inc on line 1232
Recoverable fatal error: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /usr/home/vidreres/www/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 and defined a xmlsitemap_node_create_link() (línia 194 de /usr/home/vidreres/www/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).

Continguts relacionats

Back to top button