Actualitat

Posem la cinquena en aquest 2020-2021!

Un any més, l’Espai Jove de Can Turronet a Vidreres, ha tornat a obrir les seves portes el dimarts 1 de setembre de 2020 i es podrà gaudir de l’espai, els serveis i les activitats fins al juny 2021 culminant amb un possible casal d’estiu durant el mes de juliol, però adaptant-nos, com sempre, a les mesures de la situació socio-sanitària en què estiguem.

L’Espai Jove és un projecte promogut per la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Vidreres amb l’objectiu de donar sortida a totes les iniciatives dels i de les joves del poble i ser el motor i recolzament de totes les propostes dels joves de la vila.

Al llarg d’aquestes 5 temporades les hem viscut amb un mosaic de tots colors i matisos: 

+1 Els primers anys (2016-2017) amb una assistència lleu degut al desconeixement, a les múltiples ofertes reforçades que des de fa molts anys ofereix Vidreres en relació a extraescolars, esports i serveis i perquè la instal·lació comptava amb recursos molt elementals.

+2 Els següents anys (2017-2018) amb una assistència moderada perquè ens va anar arribant alguns/es inscrits/es més degut al boca-orella i a la mínima difusió realitzada.

+3 Els propers anys (2018-2019) amb una assistència molt elevada ja que hi havia més rodatge i es van ampliar la divulgació, els serveis, les activitats, els tallers i les dinàmiques, així com els recursos de personal (talleristes) i material.

+4 El darrer curs (2019-2020) es va iniciar al 2019 amb tota normalitat, però, al 2020, de manera telemàtica i virtual a causa del COVID-19, es van haver d’adaptar els serveis, les activitats, els tallers i la dinàmica habitual que s’havia fet fins al moment. Sorprenentment i amb molta gratificació, també va ser un èxit de participació rotund, tot i el confinament total, ja que no només se’ls va comunicar que seguia tot en marxa i que podien comptar amb l’acompanyament i el suport de la dinamitzadora en l’horari habitual de l’Espai Jove (però sense la presencialitat), sinó que també, essent responsables i, per tant, #des de casa, van participar a totes i cadascunes de les accions i exercicis proposats.

+5 Aquest és el cinquè curs consecutiu (2020-2021), malgrat l’augment d’incerteses i inquietuds degut al moment sociosanitari que estem vivint, ens hem readaptat i, fins al moment, cada tarda venia un grup bombolla específic per tal de tenir un control absolut dels membres participants:
1. Desperdigats/des (Dilluns)
2. New Generation (Dimarts)
3. Veterans/es (Dimecres)
4. Actuals (Dijous)
5. Arrels (Divendres)

Aquest èxit de propagació però, també ha tingut, de retruc, que l’assistència, en el mateix espai on un inici era lleu, s’havia triplicat: les entrades – sortides, la diversitat de joves, el ressò i la contínua fluctuació de grups nombrosos de gent, per un dels carrers més importants com és el Carrer Orient, han fet viure moments molestos i d’estrès que s’han traslladat al veïnat, el qual ens va fer saber la seva vivència pròpia.

A diferència de cursos anteriors en què cada tarda hi havia una activitat programada, aquest curs el què es fa és que cada tarda poden escollir d’entre diverses activitats plantejades no només per la dinamitzadora sinó també proposades per ells/es ja que cada grup només ve una tarda a la setmana.

A partir de divendres 30 d’octubre 2020, però, són sessions grupals online (cadascú a casa seva) i sessions individualitzades presencials amb cita prèvia, tal i com estableix el segon Estat d’Alarma, fins nou avís.

En primer lloc, l’augment de comunicació entre professionals dels diferents serveis que ofereix Vidreres, els tècnics d’ajuntament i els i les treballadors/es també ha reafirmat la xarxa i cohesió existent duent a terme derivacions oportunes a l’Antic Escorxador, al Centre Cívic, a la Biblioteca, a Can Xiberta, al Servei Ocupacional de Catalunya,… i establint, fins i tot, contacte amb la UEC a l’hora de fer visites com la de Caixa Fòrum.

En segon lloc, s’han pogut aconseguir els objectius generals proposats des d’un inici els quals són:
1 – Potenciar l’associacionisme juvenil.

2 – Desvetllar els sentiments de comunitat.

3 – Oferir un espai col·lectiu de relació entre els grups d’iguals i el poble.

4 – Crear un espai d’expressió i creativitat.

5 – Sensibilitar als joves a viure en plenitud.

En tercer lloc, recordar que la cartellera de serveis que s’ha anat oferint des de sempre, de setembre a juny-juliol, s’agrupa en dos blocs i s’han anat incrementant i actualitzant les activitats:

A)Serveis Base: internet, estudi, oci i lleure, sessions personalitzades i orientació base amb derivacions.

B)Serveis Puntuals: Físiques, Mentals, Lliures, Socials i Místiques (esport, activitat o exercicis de físic; sessions, consultes privades o grupals i tallers artístics; pensament crític, reflexió, debat i argumentació; trobades, jocs tradicionals i jocs moderns; festivitats, vetllada, celebracions,…).

Ens és un orgull i una satisfacció enorme la quantitat de joves que han participat al llarg d’aquesta trajectòria que arriben a superar la xifra de més de 300 inscrits/es que fan que Can Torronet s’hagi convertit, per una gran majoria, en un espai únic com a punt de trobada aconseguint els objectius proposats des d’un inici amb serveis, tallers, dinàmiques, activitats i diferents sessions, esmentat anteriorment, així com actualitzant els reptes de joventut proposats per la Generalitat: Educació, Treball, Habitatge, Salut, Participació, Cultura i Inclusió.

Per acabar, des de l’Espai Jove, només volem agrair la tasca i treball incansable de tots els agents implicats, és a dir, no només professionals i participants sinó també els veïns i les veïnes de Can Torronet per la millora de comunicació i la paciència en dies d’absoluta assistència.

Salut i estima per tothom!

Continguts relacionats

Back to top button