Actualitat

L’Ajuntament de Vidreres sol·licita la Creu de Sant Jordi pel ranxo

L’Ajuntament de Vidreres ha iniciat els tràmits per sol·licitar el guardó que atorga la Generalitat de Catalunya per la Comissió el Ranxo de Vidreres, que representa la festivitat més important del municipi.

Ahir es va celebrar al municipi de Vidreres el Ranxo. Tot i que la festivitat va haver-se d’adaptar a la situació actual es fa un molt bon balanç de la jornada. En total prop d’una cinquantena de persones van participar al concurs de fotografies que s’impulsava des de les xarxes socials amb el hastag #RanxoVidreres2021.

Aquest ranxo també ha estat solidari, ja que als establiments adherits s’han venut butlletes a un preu de 2€ cadascuna per recaptar fons pel Banc dels Aliments. A darrera d’aquestes butlletes solidàries hi havia els ingredients necessaris per elaborar un bon ranxo i també servien par participar en el sorteig d’una televisió. En total s’han venut les 1000 butlletes disponibles.

A banda d’aquestes activitats s’ha difós per les xarxes socials de l’ajuntament un Showcooking tutorial per elaborar un bon ranxo, i ahir es va estar retransmetent en directe l’elaboració del ranxo des de les 7 h i fins les 14 h . En la retransmissió també es feien entrevistes a membres de la Comissió del Ranxo. L’objectiu d’aquesta retransmissió és que els vidrerencs i vidrerenques fessin una perola de ranxo des de les seves llars seguint fil per randa els consells dels ranxers seguint la recepta tradicional.

Per al regidor de festes, Francesc Baltrons: “aquest any ha estat diferent però hem pogut celebrar igualment el ranxo, que és l’orgull del nostre poble. Creiem que aquesta tradició és prou important com per ser mereixedora d’una Creu de Sant Jordi, i és per això que n’hem iniciat els tràmits”.

Recentment l’equip de govern del municipi selvatà ha iniciat l’expedient administratiu per portar a terme la presentació de la sol·licitud de la Creu de Sant Jordi a l’entitat de la Comissió del Ranxo de Vidreres. La Creu de Sant Jordi és un guardó que el govern de la Generalitat concedeix cada any a personalitats i entitats que han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

L’entitat de la Comissió del Ranxo és una entitat que representa la festivitat més important de Vidreres i simbolitza l’orgull, la tradició i el patrimoni cultural de tots els vidrerencs i vidrerenques. Cal destacar que la festivitat del Ranxo es remunta al segle XIX i sempre ha comptat amb la tradició de pares a fills, d’avis a nets i ha evolucionat fins a convertir-se en una gran festa, símbol de la solidaritat del poble català. Per aquest motiu es creu que l’entitat és mereixedora del guardó català.

Així doncs, es va desenvolupar un procés de participació amb els membres de la Comissió del Ranxo de Vidreres, que són els màxims exponents del ranxo vidrerenc. Els representants de l’entitat van aportar la documentació necessària per a dur a terme un estudi històric: fotografies, textos, recull d’anècdotes i sobretot la motivació.

L’alcalde de Vidreres, Jordi Camps, “el Ranxo de Vidreres és una entitat que representa la cultura i la tradició del nostre poble, creiem que no hi ha millor manera d’honorar l’esforç i passió dels ranxers per preservar la nostra festa més especial, que mitjançant la Creu de Sant Jordi”.

Continguts relacionats

Back to top button