Actualitat

Iniciada la 19a campanya d’excavacions al Castell de Sant Iscle

El Castell de Sant Iscle és un bé d’interès Cultural i cada any, des del 2005, es realitzen excavacions arqueològiques preventives a diversos sectors del recinte que prèviament han estat consolidats i rehabilitats. 

El castell va estar en funcionament des del segle XII i fins al segle XVI, i és considerat un castell important del Vescomtat de Cabrera. 

Un any més es troba en marxa la temporada d’excavacions al castell de Sant Iscle. L’equip arqueològic encapçalat per l’arqueòleg Joan Llinàs d’Atri Cultura i Patrimoni, està acompanyat per diferents joves, tant de Catalunya com de diversos països del món, que ajuden en les tasques arqueològiques mitjançant camps de treball. La tasca de voluntariat, organitzada pel Grup Esplai Vidrerenc, es duu a terme en dues tongades diferents al llarg del mes d’agost. 

La primera quinzena d’agost 24 joves catalans menors d’edat participen en les excavacions. També fan activitats de lleure a les tardes i els caps de setmana. La segona quinzena d’agost 24 joves majors d’edat (d’entre 18 i 29 anys) de diferents punts del món com França, Alemanya, Itàlia, Kènia, República Txeca o Polònia participen en la campanya en un “workcamp” que es caracteritza per un intercanvi cultural gràcies a la diversitat de països de procedència dels participants i a les activitats de llarga durada que acosten als estrangers a la identitat catalana. 

Aquest any s’excaven diferents sectors, donant continuïtat a les excavacions dels darrers anys. Per una banda, s’excava a la zona de la muralla sud, on va aparèixer un passadís fortificat per accedir al castell al segle XIII (i que va ensorrar-se al segle XIV per fer-hi una esplanada). En aquesta mateixa zona també s’excava la part de davant de la capella on hi ha aparegut un anivellament del segle XIV, fruit de les extenses reformes que es van fer en l’edifici en aquelles dates. També s’està excavant el nord, a la part exterior de la muralla, on els darrers anys hi havia aparegut una estructura paral·lela a la muralla i que fins ara no s’ha determinat la cronologia ni la funcionalitat de l’estructura. Per últim, s’enllesteixen els darrers sectors de l’interior del recinte emmurallat que havien quedat pendents en campanyes anteriors. 

Els camps de treball són finançats per l’Ajuntament de Vidreres i la Generalitat de Catalunya i organitzats pel Grup Esplai Vidrerenc. Gràcies a la coordinació i l’estructura existent en l’àmbit català a través de la Coordinadora d’Organitzadors de Camps de Treball Internacionals de Catalunya (COCAT) es fa possible la coordinació amb entitats internacionals per facilitar la posada en contacte entre els voluntaris de diversos països i el Grup Esplai Vidrerenc.

El castell de Sant Iscle

El castell de Sant Iscle, que formava part del Vescomtat de Cabrera, es va construir al segle XII i estigué en funcionament fins a principis del segle XVI. Les excavacions arqueològiques s’hi van efectuant anualment des de l’any 2005 mitjançant diversos torns de camps de treball.

Per al regidor de turisme, Gerard Morgado: “Per a nosaltres és molt important preservar el patrimoni del municipi, aquestes excavacions són vitals per conèixer el nostre passat i gràcies a la coordinació del Grup Esplai Vidrerenc podem fer partícip el jovent en les tasques arqueològiques”. 

Aquest divendres 18 d’agost hi ha programades dues visites al Castell de Sant Iscle per a conèixer de prop les excavacions. El primer torn és a les 11 h i el segon a les 12 h. En aquestes visites, d’una durada aproximada de 45 minuts, l’arqueòleg director de les excavacions, Joan Llinàs, explicarà la feina que s’està desenvolupant.  L’activitat és gratuïta, però té places limitades, pel que els interessats cal que formalitzin una inscripció prèvia a l’oficina de turisme (antic escorxador) 

Continguts relacionats

Back to top button