Dimarts 19 Juny 2018
Inici / Noticies / Noticies / Tot a punt per celebrar les Jornades Breyting els dies 10, 11 i 12 d’abril a Vidreres

Tot a punt per celebrar les Jornades Breyting els dies 10, 11 i 12 d’abril a Vidreres

17/03/2015
 
Què són?
Les Jornades Breyting són un conjunt de conferències i debats càrrec de referents intel·lectuals, artistes i activistes de primer nivell a fi d’analitzar i entendre cap a on s’encamina la societat actual. Es celebren cada any, a la primavera, al llarg d’un cap de setmana al poble de Vidreres (Girona).
Les Jornades Breyting destaquen per l’acurada programació d’activitats i el renom dels ponents que s’hi conviden, malgrat el baix pressupost i el petit poble on es celebren: uns factors que han perfilat el caràcter innovador del projecte. Cada nova edició gira entorn una temàtica central –sota un lema o leitmotiv – que articula el programa de conferències i col·loquis que, juntament amb les activitats paral·leles focalitzades en potenciar els joves talents investigadors i artístics del país, fa de les Jornades Breyting un dels espais emergents de referència a les comarques gironines en l’anàlisi del pensament social contemporani.
El mot breyting (canvi, alteració), d’origen islandès, s’inspira en un lema reivindicatiu molt freqüent en les protestes del 2008 a Reykjavik, arrel de les
manifestacions i el moviment social en contra la classe política i financera del país acusada de ser la causant de la crisi econòmica.
 
Qui les organitza?
L’ Associació Cultural Activa 21 és un entitat sense ànim de lucre creada per organitzar, gestionar i fer créixer festivals i projectes culturals amb personalitat, basats en el voluntariat i allunyats de productes culturals de consum ràpid. Està formada íntegrament per joves d’entre 18 i 25 anys.
L’objectiu de l’entitat és difondre i potenciar el coneixement i la cultura com a pilars de la construcció social i eina de creixement personal.
 
2a edició: Informació, Coneixement i Xarxa1
Afirmar que s'ha produït una revolució digital, les conseqüències de la qual encara desconeixem, s'ha convertit en un tòpic del nostre temps. Davant d'aquesta gran transformació trobem diverses posicions, gairebé sempre polaritzades entre apocalíptics i integrats, profetes de l'apocalipsi i gurus de la nova era tecnològica.
No obstant, molts cops som incapaços de pensar en aquest nou paradigma de forma local. Per exemple, la discussió al voltant de la cultura lliure i la propietat intel·lectual: és il·legal descarregar-nos pel·lícules a Series Yonkis, d'acord, però és també immoral? El lliure accés a la cultura ha estat una reclamació universal de les polítiques d'esquerres i acostumem a pensar en la SGAE com la Santa Inquisició del nostre temps. Malgrat tot, hem reflexionat sobre qui treu benefici en el negoci de la pirateria? Les petites produccions locals o les grans majors de Hollywood? L'ideal de cultura lliure no sona més aviat com una construcció de la ideologia neoliberal, la mateixa que es troba en l'origen de l'actual crisi financera? Són aquest tipus de qüestions controvertides les que pretenem abordar a les Jornades Breyting d'aquest any, que se celebraran el 10, 11 i 13 d'abril amb el lema «Informació, coneixement i xarxa», sota comissariat de l'ex-conseller de cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras. Pensades com un espai de divulgació, intercanvi d'idees i reflexió, les jornades estaran constituïdes per diverses conferències i exposicions curtes, dividides segons blocs temàtics, que entraran en diàleg unes amb altres. Hi participaran multitud de figures conegudes, d'entre les quals destaquen l'actual conseller de cultura, Ferran Mascarell, Vicenç Villatoro, Manuel Delgado o Laura Borràs.
Evidentment, seria una ingenuïtat creure que trobarem una resposta òbvia i definitiva a tot aquest ventall de problemes. Però creiem fermament que el qüestionament sistemàtic és la forma més eficient de generar esperit crític; i aquest és indispensable, sempre.
 


Més informació al díptic informatiu