Dijous 24 Gener 2019
Inici / Noticies / Ja som d'or, 50 anys del pubillatge de Vidreres!

Ja som d'or, 50 anys del pubillatge de Vidreres!

24/02/2015
 
El dissabte 14 de febrer i dins els actes de les festes del Ranxo-Carnaval 2015 de Vidreres es va gaudir de la festa del 50è aniversari del pubillatge de la vila.
 
Tot va començar el passat mes d’octubre quan es va decidir des de la regidoria de cultura de l’Ajuntament fer un homenatge que coincidís amb els 50 anys de la primera pubilla del poble. L’any 1965 la junta del Casino la Unió va decidir començar amb aquesta tradició tant nostra i des de llavors i fins l’any 1996 es van anar triant totes les pubilles. A partir del 1996 a més a més s’hi va incorporar la figura de l’hereu i fins ara no s’ha aturat la tria fent possibles els 50 anys de tradició.
 
En un principi el model de selecció va començar a partir de la proposta de candidates de les diferents entitats la qual cosa es va mantenir fins que es va decidir fer la proposta a tots els joves que complien els 18 anys l’any de la festa permetent que es presentin tots els candidats que individualment ho desitgin.
 
La festa on s’ha ubicat la tria de candidats ha anat de les festes del ranxo on va començar a la festa major i després a la festa petita per tornar a la festa major que és on es fa actualment.
 
L’elecció de l’hereu i la pubilla a Vidreres ha tingut algun moment de crisi però afortunadament no s’ha deixat de fer cap any i, actualment, amb la participació en el pubillatge de Catalunya per part dels nostres candidats, es pot dir que tenim un bon moment i ho demostra la participació dels joves que tenim així com la presència a nivell de tot Catalunya en els diferents actes que es duen a terme des de Foment de les Tradicions, entitat encarregada de dinamitzar el pubillatge a nivell de tot el país.
 
L’acte que es va fer a Vidreres va contar amb la presència de totes les pubilles i hereus o representants dels que ja no hi son amb nosaltres ( Ingrid Casadesús i Dolors Masferrer) per qui va haver unes molt sentides ovacions, així com de les autoritats municipals i representants de Foment de les Tradicions catalanes. Per l’acte es va muntar un envelat amb el més pur estil tradicional a dins del pavelló la qual cosa va fer que tothom s’hi remuntés en els anys fins a l’època dels envelats clàssics de cortina i tela amb l’acolliment i familiaritat que s’hi respirava. Aquest envelat, que val a dir va servir per tots els actes del Ranxo- Carnaval amb el lluïment que això va permetre, va acollir un concert de l’orquestra AMOGA  de Vidreres que amb la seva imatge i música va recordar als assistents les llargues tardes de ball i pubilles atès que era l’orquestra que tradicionalment s’encarregava d’aquests actes. Després del concert es va cridar a totes les pubilles i hereus un per un i se’ls va fer pujar a l’escenari per entregar-los una banda a les noies amb el motiu de l’acte i una faixa als nois. També se’ls va entregar un llibre escrit per l’ocasió que amb el títol de “JA SOM D’OR, 50 ANYS DEL PUBILLATGE DE VIDRERES” (volum número 5 de l’edició local), recull tota la història del pubillatge a Vidreres gràcies a la ploma del Sr. Josep Formiga, autor vidrerenc de reconegut prestigi i trajectòria, que va fer una tasca de documentació a nivell de tot Catalunya, Girona i La Selva fins arribar a Vidreres deixant constància de tot el que el pubillatge ha representat i ha fet. Aquest text està acompanyat de les fotografies de tots els hereu i totes les pubilles per anys així com d’un recull d’imatges històriques per dècades. Tot plegat ha permès que es pugui entregar a cada participant de la festa un llibre d’unes 144 planes amb tota la documentació i imatges que tothom pot desitjar sobre el pubillatge a Vidreres. El llibre, que es pot trobar a la venda a la biblioteca vidrerenca Joan Rigau i Sala, anava acompanyat d’un dvd, que amb una acurada tècnica documentalista explicava tota la història del pubillatge amb el mètode de la tertúlia de protagonistes sent les pubilles triades les dues primeres, les dues últimes i dues del mig, amb un hereu (representants de cada dècada) i amb imatges de diferent èpoques intercalades. El dvd va tenir el seu moment després del concert de l’AMOGA que va ser passat en una pantalla gegant i aplaudit per tothom. L’acte va acabar amb el vals de totes les pubilles al mig de la pista i un generós ball de l’orquestra convidada.
 
Ha estat molta la feina d’aquests sis mesos, recopilar imatges, contactar amb les pubilles, preparar i editar el llibre i el dvd, organitzar la festa amb l’envelat i l’orquestra , però cal dir que la gran quantitat de vidrerencs i vidrerenques que van gaudir de la festa i la bona i agraïda resposta de totes les pubilles i hereus han cobert amb escreix totes les expectatives del projecte i han permès que quedi a l’aire un crit envers el pubillatge, un crit que ens diu...JA SOM D’OR!