Dimecres 20 Juny 2018
Inici / Noticies / Noticies / Vidreres celebra el Dia Mundial del Medi Ambient sensibilitzant a la població a reciclar l’oli de la cuina

Vidreres celebra el Dia Mundial del Medi Ambient sensibilitzant a la població a reciclar l’oli de la cuina

02/06/2014
El proper 5 de juny es commemora el Dia Mundial del Medi Ambient. Coincidint amb aquesta data, l'Ajuntament inicia un seguit d'activitats de difusió i sensibilització durant tot el mes.
 
Molt millor que llençar-lo a l’aigüera... és trobar-lo de nou a la sabonera.
 
Aquest és el lema d’una nova campanya mediambiental a Vidreres, organitzada en el marc del programa comarcal “recicla i marca’t un punt”, per fomentar el reciclatge de l’oli de cuina.
 
Les actuacions programades a la nostra vila també s’estenen a altres municipis de la Selva que tenen delegat el servei de deixalleria al Consell Comarcal i es perllongaran durant tot el mes prenent com a data de partida el Dia Mundial del Medi Ambient del 5 de juny.
 
Amb aquesta campanya, l’Ajuntament espera que tots els vilatans i vilatanes prenem consciència de que cal eradicar del tot la mala manera de desfer-nos de l’oli de cuina llençant-lo per la pica.
 
Segurament aquest mal costum es troba encara massa estès entre nosaltres perquè es tracta d’un gest tan ràpid, senzill i discret, que costa més que el substituïm per la manera correcta de tractar l’oli fregit, que és dur-lo a la deixalleria per al seu reciclatge.
 
Per aquest motiu, l’empresa comarcal de gestió de residus, NORA S.A, encarregada també del servei de deixalleria municipal, posa a disposició de tots els usuaris del servei i les noves famílies que responguin a aquest reclam, un recipient especialment adaptat a la recollida de l’oli. 

L’any 2013 la deixalleria de Vidreres va recollir més de 1000 litres d’oli i esperem que la nova campanya ens ajudi a superar amb escreix aquesta dada. 


Els problemes de l’oli llençat a l’aigüera
 
Quan arriba als desaigües i clavegueres ... provoca greus problemes d’higiene i, a més, barrejat amb altres sòlids forma taps als desaigües i clavegueres, atrau als insectes, serveix d'aliment als rosegadors i fa que n’augmenti el nombre.
 
Quan arriba a les depuradores ... dificulta, retarda i encareix el procés de depuració de les aigües, pel fet que l’oli forma una pel·lícula superficial impermeable que impedeix que passi l’oxigen i això provoca  l'asfixia dels microorganismes que intervenen en la depuració.
 
Quan finalment arriba als cursos d’aigua ...  provoca una greu contaminació de les aigües a causa de que funciona com un adob orgànic que fa que proliferin massa les plantes aquàtiques i aquestes consumeixen l’oxigen de l’aigua.
Els avantatges de l’oli reciclat
 
A part de que NO es contamina, amb l’oli  reciclat, les indústries poden fer sabó, cremes, detergents, ceres, espelmes, pintures, vernissos, lubricants i, fins i tot, pinsos i combustible.