Diumenge 24 Juny 2018
Inici / Noticies / Noticies / L’EOC, Espai d'Orientació Cultural per a nens i nenes de 3 a 5 anys: un projecte educatiu que torna al Centre Cívic de Vidreres

L’EOC, Espai d'Orientació Cultural per a nens i nenes de 3 a 5 anys: un projecte educatiu que torna al Centre Cívic de Vidreres

09/10/2014
L’any 2003 vàrem iniciar al Centre Cívic de Vidreres un programa educatiu per a nens/es de 3 a 5 anys amb la voluntat de poder orientar als pares i mares de la població envers l’activitat extraescolar i cultural dels seus fills.
 
Així, ara ja fa dotze cursos (2003-2004), es va iniciar l’EOC al Centre Cívic de Vidreres. Senzillament es varen aprofitar les activitats que ja s’hi feien (música, manualitats, teatre, dansa, psicomotricitat, entorn, ceràmica....) i els seus professionals i es varen adaptar als horaris, espais, ràtios i programacions a les edats de 3 a 5 anys. La proposta era treballar a partir dels centres d’interès que es programaven per cada 15 dies. D’aquesta manera, es va crear un espai de joc que permetia observar els nens/es (els seus gustos, les seves preferències, les seves destreses, etc...) mentre aprenien amb professionals especialistes en diferents àrees. Totes aquestes observacions eren transmeses als pares i mares mitjançant informes i entrevistes.
 
Tot plegat, varen ser molts anys i generacions de nens i nenes que varen passar per l’EOC. El programa es va executar fins els curs 2011-2012 i hi varen passar més de 320 nens i nenes que actualment estan realitzant estudis de música, d’art o que formen part d’algun grup de teatre, dansa o club esportiu.
 
Després d’un parèntesi de dos cursos, aquest curs 2014-2015, l’Ajuntament de Vidreres, des de la regidoria d’Ensenyament i Cultura, ha proposat impulsar i recuperar aquest programa dins la programació del Centre Cívic. El resultat ha estat que més de 40 nens i nenes que fan P3, P4 i P5 a les escoles de Vidreres s’hi han tornat a apuntar. Així, amb el mateix plantejament que ara fa dotze anys, reneix aquest projecte que en el seu moment va ser premiat amb el PREMI ESTRIS d’activitats i tècniques d’esplai, colònies i altres activitats de lleure educatiu atorgat pel La Secretaria General de Joventut de la Generalitat i la Fundació Pere Tarrés per la seva originalitat i innovació educativa.
 
En definitiva, podem dir que al Centre Cívic, des del dia 1 d’octubre, a les tardes entre les 16.30 i les 18.00 h, els nens i nenes d’entre 3 i 5 anys de Vidreres tornen a ocupar un paper rellevant en la vida del centre. En aquests moments ja podem dir que s’ha superat la previsió inicial i que, de totes totes, l’EOC s’ha tornat a posicionar com a espai educatiu extraescolar que té com a principal objectiu aportar als infants una oportunitat més per desenvolupar el gust i les capacitats cognitives en l’activitat cultural mitjançant la música, la psicomotricitat, el teatre, la dansa i les arts plàstiques. A partir d’aquesta activitat, els professionals de l’EOC (pedagogs, professors i mestres) ajudem els infants a crear el seu propi criteri i gust per l’activitat cultural i aportem aquesta informació mitjançant dos informes quadrimestrals als pares o tutors perquè la utilitzin més endavant quan el seu/va fill/a hagi d’iniciar amb un caire més definitiu alguna activitat cultural dins l’oferta que hi ha a la població de Vidreres (Escola Municipal de Música, Clubs i escoles esportives, Escola Municipal d’Arts Plàstiques, Arts Escèniques, etc.).
 
Per acabar, només volem informar-vos que encara resta oberta la inscripció a l’EOC en aquelles especialitats on encara queden places. Recordeu que els grups de nens/es són de màxim 10-12 nens/es. Si voleu informació de l’EOC us heu de dirigir al Centre Cívic de Vidreres (tel. 972850067, centrecivic@vidreres.cat ) i us atendrem amb molt de gust.